Woningontruiming na overlijden – onze beste tips

18 juli 2023Blog

Opruimen in een huis vol herinneringen

De woning ontruimen van een dierbare overledene. Vijf tips voor u begint.

Het kan een overweldigende ervaring zijn, de eerste keer dat u het huis binnenstapt van een dierbare die er niet meer is. Maar ergens in het rouwproces, soms eerder dan u wilt, zult u ook moeten nadenken wat u met de achtergebleven spullen gaat doen. De één wil alles zo lang mogelijk laten zoals het was, de ander heeft het opruimen liefst morgen nog achter de rug. Maar wat u ook doet, maak in ieder geval een plan. Deze tips helpen u op weg.

1. Eerst de praktische zaken

Belangrijke beslissingen over de eventuele verkoop van het huis en de bestemming van de inboedel kunt u beter niet overhaast maken. Neem, als het even kan, de tijd om goed na te denken over wat u precies wilt. Bij een huurhuis is de wettelijke opzegtermijn na overlijden maximaal zes maanden.

Probeer in het begin zoveel mogelijk te inventariseren. Hoe zit het met de hypotheek, rekeningen, leningen, verzekeringen, eigendomsaktes en beleggingen? Welke lidmaatschappen en abonnementen op kranten, tijdschriften, loterijen, telefoon, internet en goede doelen kunt u opzeggen?

Gaat u met meerdere mensen aan de slag? Stel dan één aanspreekpunt in, zodat taken niet blijven liggen of zelfs dubbel worden gedaan.

2. Weet wie wat wil houden

Wat voor de één totaal onbelangrijk is, heeft de voor de ander een grote sentimentele waarde. Daarom kan het een goed idee zijn om te overleggen met naasten die zelf niet bij het opruimen betrokken zijn. Willen ze graag dat bepaalde voorwerpen bewaard blijven? En wat dan specifiek?

Ook voor uzelf is het goed om na te denken wat u precies wilt houden. Misschien dat u het moeilijk vindt om überhaupt iets weg te gooien of weg te geven. Dan kunt u uzelf een aantal dingen afvragen: Heeft u er ruimte voor? Kunt u er ook een foto van maken? En als het gaat om een collectie of meerdere soortgelijke voorwerpen, kunt u dan een favoriet uitkiezen?

Schrijf je nu in voor onze newsletter en ontvang onze 3 andere tips. Voor meer informatie over professionele hulp bij een woningontruiming na overlijden klik hier of bel 071 203 22 42.